Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μετά την πρώτη  συνάντηση και την επιλογή του Κάστρου της Αγίας Μαύρας ως αντικείμενο έρευνας, επικεντρωθήκαμε στην συγκομιδή στοιχείων τόσο για το Κάστρο όσο και για τη δράση που υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Για την ανάδειξη του Κάστρου συμβουλευτήκαμε τον ιστότοπο (http://anaptyxi.gov.gr/el-gr/), ο οποίος μας ενημέρωσε για την  χρηματοδότηση που λαμβάνει η Αγία Μαύρα από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 600.000 ευρώ τα απαραίτητα έργα για την ανάδειξη του Κάστρου προχωρούν πιο γρήγορα από ποτέ έχοντας ήδη ολοκληρωθεί κατά 48,58% μέχρι τις 13/02/2020 και έχουν γίνει πληρωμές ύψους 291,461€ . Παρακολουθώντας καθημερινά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης παρατηρούμε ότι το   ποσοστό απορρόφησης αυξάνεται καθημερινά, πράγμα το οποίο δείχνει ότι οι εργασίες προχωράνε κανονικά    και  όλα δείχνουν ότι θα τηρηθούν τα χρονικά πλαίσια που έχουν οριστεί για την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή στις  30/09/2020.



Με το προτεινόμενο έργο προβλέπεται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα : δίκτυο διαδρομών περιήγησης στο εσωτερικό του κάστρου προς τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος, νέοι χώροι υγιεινής, αποκατάσταση του Κελιού των Φραγκισκανών μοναχών και χρήση ως γραφείου, αποκατάσταση της Πυριτιδαποθήκης και χρήση της ως χώρου ψηφιακών προβολών, αποκατάσταση της δίχωρης αίθουσας του βορειοανατολικού προμαχώνα και χρήση της ως εκθεσιακού χώρου, τοποθέτηση φυλακίου στην είσοδο, δημιουργία αποθηκευτικού χώρου, διενέργεια ημερίδας για την παρουσίαση του έργου, έκδοση τρίγλωσσου ενημερωτικού και εκπαιδευτικού φυλλαδίου, ιστοσελίδα. Όλοι οι χώροι που θα αποδοθούν στο κοινό θα είναι προσβάσιμοι από Α.Μ.Ε.Α.
Στα αρχεία μας έχουμε το ψήφισμα του Ε.Π << Ιονίων Νήσων 2014-2020>>  στις 16/06/2015 , όπου εγκρίθηκε η μεθοδολογία ,η διαδικασία και το περιεχόμενο της εξειδίκευσης του Άξονα Προτεραιότητας -2- (Επ.Προτ 6C) καθώς και ο προγραμματισμός των προσκλήσεων , των εντάξεων και οι τεθέντες κατά έτος στόχοι.
Άλλες πηγές που μας επέτρεψαν να αντλήσουμε πληροφορίες ήταν τα διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σημαντικά ιστορικά βιβλία στα οποία ανατρέξαμε και βρήκαμε πλούσιο υλικό συγκαταλέγονται τα παρακάτω: Η ιστορία της νήσου Λευκάδας του Π. Γ. Ροντογιάννη και  Το κάστρο της Αγίας Μαύρας του Νικολάου Βαγενά. Ενώ το  ντοκιμαντέρ του Μάρκου Σφέτσα  παρουσιάζει τον μοναδικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Λευκάδας, την αρχιτεκτονική του εξέλιξη αλλά και τις σημαντικότερες στιγμές της πολυτάραχης ιστορίας του μέσα από  σκίτσα του Νίκου Βαγενά, καθώς και τρισδιάστατα γραφικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου